понедељак, 12. мај 2008.

Izveštaj sa vanredne skupštine ULUS-a, 10. 05. 2008.

VANREDNA SKUPŠTINA ULUS-A ODRŽANA 10.05.2008. U

UMETNIČKOM PAVILJONU “CVIJETA ZUZORIĆ”

Odluka o održavanju Skupštine je doneta na 26. sednici Upravnog odbora (UO), 16. aprila, na osnovu zahteva 216 članova ULUS-a, da bi potom na sednici održanoj 5. maja, odluka o održavanju Skupštine bila opozvana i doneta odluka o održavanju redovne Skupštine 31. maja. UO je osporio peticiju sa 216 potpisa, tako što su članovi UO zloupotrebom svog položaja, pozivanjem potpisnika i pretnjama obezbedili, pod sumnjivim okolnostima, da jedan deo njih povuče svoj potpis. U navedenim okolnostima, sa zakazivanjem dva termina i promenom karaktera Skupštine, stvorena je konfuzija koja je imala za cilj da se onemogući održavanje predviđene vanredne Skupštine i samim tim izbegne suočavanje s aktuelnim problemima.

Skupštini je prethodila opstrukcija Upravnog odbora koja se sastojala u onemogućavanju osnovnih radnji koje prate pripremu Skupštine: slanje pisanih poziva svim članovima, kao i obezbeđivanje tehničkih uslova za njenu realizaciju (ozvučenje, neophodno osoblje). Na Skupštini je konstatovano prisustvo 72 člana ULUS-a. Kako nije bilo kvoruma potrebnog za njeno validno odlučivanje (kvorum čini 100 članova ULUS-a), prisutni članovi su se dogovorili da Inicijativni odbor (IO) obrazloži svoje argumente za navode iznete u peticiji. Radno predsedništvo su činili Dobrica Kamperelić, Miško Petrović i Mirjana Denkov. Zapisnik je vodila Anica Vučetić.

Sednici nije prisustvovao nijedan član iz aktuelnog UO, čiji je rad bio predmet rasprave.

Prisutnim članovima pročitan je tekst IO u kojem su detaljno obrazloženi razlozi za osporavanje mandata članovima UO, što je i bio povod održavanja vanredne Skupštine. Prisutnima su se obratili Mirjana Denkov, članica UO koja je podnela ostavku na prethodno održanoj slikarskoj sekciji i Vladimir Ristivojević koji je svoju ostavku podneo još tokom prošle godine, a takođe je pročitana i ostavka Mihajla Ristića iz sekcije proširenih medija. Prisutni članovi su upoznati sa zaključcima sekcije proširenih medija održane 5. maja i slikarske sekcije održane 8. maja. U zaključcima slikarske sekcije je istaknut predlog da se opozovu članovi slikarske sekcije u UO, Saša Pančić i Vesna Marković, i stvore uslovi za raspisivanje izbora za organe i tela u celini. Ukazano je da su do sada četiri člana (od 9) podneli ostavke na funkciju u UO i da time sadašnji UO nema nužan legitimitet. U raspravi koja je usledila učešće su uzeli mnogi prisutni članovi.

Prisutni su podržali predlog IO u vezi s opozivom članova UO i zakazivanjem što hitnijih izbora za sve ograne i tela ULUS-a. Istaknuto je da bi pri izboru novih kandidata trebalo insistirati na predlozima programa koje će zastupati. Predloženo je da se ostvare sistemi kontrole efikasnosti rada kroz obavezu tromesečnih izveštaja koji bi bili razmatrani na nivou organa upravljanja i sekcija udruženja. Dogovoreno je da se prisustvom na sledećoj Skupštini omogući ostvarivanje ciljeva koje je postavio IO.

Нема коментара:

Постави коментар