четвртак, 9. фебруар 2012.

SAOPŠTENJE INICIJATIVNOG ODBORA ČLANOVA ULUS-A POVODOM OKRUGLOG STOLA NA TEMUZAKONI U OBLASTI KULTUREPODRŠKA ILI KOČNICA KULTURNOG RAZVOJA

Na Regionalnom okruglom stolu na temu Zakoni u oblasti kulturepodrška ili kočnica kulturnog razvoja“ – Predrag Blagojević, sekretar Ministarstva kulture, upitan da objasni pojam istaknutog umetnika odgovorio je, pozivajući se na član 68. Zakona o kulturi, sledeće: status istaknutog umetnika ili istaknutog stručnjaka mogu steći svi (samostalni i zaposleni umetnici i stručnjaci) koji su dali značajan doprinos kulturi, a za samostalne umetnike taj status podrazumeva i plaćanje doprinosa preko ministarstva kulture.

Šta zapravo hoće da kaže ovaj pravni stručnjak za pitanja kulture (prethodno sekretar SO Rakovica i zamenik sekretara Skupštine grada) koji je učestvovao u ekspresnom donošenju sedam zakona iz oblasti kulture tokom poslednje dve godine, a koji su kulturu Srbije uveli u pravni haos kako vidimo iz izveštaja koji je pripremljen na osnovu rezultata BIRN[1] i BICCED[2], istraživanja sprovedenog u 11 gradova širom Srbije.

Sporno je što se ovakvim tumačenjem bespotrebno produbljuje pomenuti haos: što uvođenjem instrumenata, procedura i mehanizama za sprovođenje ovako jednog široko postavljenog koncepta, kao i svim administriranjem koje će iz toga neminovno proisteći, što otvaranjem prostora za jedno besmisleno konkurisanje radi sticanja overene potvrde (za sticanje zvanja istaknutog umetnika ili stručnjaka), koja osim za samostalne umetnike i samostalne stručnjake, kojima se na osnovu toga plaćaju doprinosi, nema ama baš nikakvu svrhu.

Činjenica da je ovaj termin našao svoje mesto u Zakonu o kulturi posledica je gotovo decenijskog insistiranja Samostalnih umetnika da se obezbedi osnov koji bi omogućio uplatu uvećanih osnovica za doprinose samostalnim umetnicima, što je bila i ranija svrha postojanja instituta istaknutog umetnika utemeljenog na Zakonu o penzijskom osiguranju do 2003. godine. Ta kategorija je podrazumevala uvećanu osnovicu na osnovu koje se vršio obračun plaćanja doprinosa na višestepenoj skali uslovljenoj godinama staža.

[1] BIRN – Balkan Investigative Reporting Network

[2] BICCED – Balkan Initiative for Cultural Cooperation, Exchange and Development

Zamislite sada kako u skladu s iskrivljenim razumevanjem ove problematike naše prvakinje Narodnog pozorišta, primabalerine, redovni i vanredni i penzionisani profesori sa univerziteta i slične kategorije umetnika i stručnjaka, koje već imaju jasno definisane uslove o sticanju zvanja u oblasti u kojoj deluju, stoje u redu i čekaju da im Ministarstvo kulture i Nacionalni savet za kulturu izda potvrdu da su istaknuti umetnici ili istaknuti stručnjaci! Može se pretpostaviti ko će se utrkivati da dobije to „prestižnozvanje: upravo oni koji to najmanje zaslužuju, budući da onima koji to zaista zalužuju ovakva potvrda nije ni potrebna.

Uvodeći novo iskrivljeno tumačenje člana 68. ovaj naš novopečeni ekspert za pitanja kulture i umetnosti polazi nesumnjivo od sopstvenog i uverenjajoš jedne osobe“, jer kako je sam rekao, zakonodavnim poslovima se bave dve osobe u Ministarstvu kulture. Možda tom tandemu treba da zahvalimo na poslovima kasapljenja prečišćenog teksta Zakona o kulturi nastalog posle javne rasprave o nacrtu zakona iz 2007. godine i misterioznog formiranja predloga zakona iz 2009. godine čije je autorstvo obavijeno velom tajne. U obrazloženju navedenog predloga zakona nema ni pomena o ovojnovini“, odnosno u njemu se samo govori o tome da će obavezu plaćanja doprinosa za istaknute umetnike i stručnjake u kulturi preuzeti Ministarstvo.

Sigurni smo da bi se samostalni umetnici drage volje odrekli tog zvanja koje golica apetite i prihvatili bilo koji drugi termin koji bi im obezbedio da ostvare prava koja svi ostali zaposleni umetnici u ovoj zemlji uživaju. A svima onima koji su toliko nesigurni u svoj umetnički potencijal i doprinos da im treba titulaistaknutiispredumetnikprepuštamo da stanu u taj sramotni red za sticanje Blagojevićevih potvrda.

Dve godine od usvajanja Zakona o kulturi, Ministarstvo kulture nije pripremilo sva podzakonska akta, a o nacionalnoj strategiji (petogodišnji program kulturnog razvoja) nema ni pomena, što sekretaru Ministarstva ne smeta da najavljuje izmene i dopune Zakona u kulturi do kraja ove godine.

9.2.12.

Inicijativni odbor članova ULUS-a




Нема коментара:

Постави коментар