понедељак, 28. децембар 2009.

2009. – KONAČAN OBRAČUN S KULTUROM

Saopštenje Inicijativnog odbora članova ULUS-a

2009. – KONAČAN OBRAČUN S KULTUROM

Protekla godina u Srbiji, u sferi kulture, biće upamćena po munjevitom usvajanju dramatično lošeg, i u netransparentnoj proceduri pripremljenog, Zakona o kulturi. Uprkos predlozima i prigovorima izrečenim u javnoj raspravi, a pre svega dogovorima koje je IO ostvario sa zakonopredlagačem, zaključen je i Skupštini predat tekst Zakona koji je u ponečemu i gori od prvobitne verzije. Nada de će se u skupštinskoj proceduri desiti čudo i zakon biti radikalno izmenjen, bila je nada očajnika – ništa nije izmenjeno ni za jotu.

Umesto da uredi oblast kulture i uvede je u višedecenijski period neometanog i plodotvornog rada kulturnih poslenika, usvojeni će zakon samo indukovati nove probleme možda i na duži period. (Upućujemo zainteresovane na saopštenja IO).

Isticali smo tokom procesa priprema Predloga Zakona o kulturi da aktuelno Ministarstvo kulture nema stručni kapacitet neophodan za oblikovanja ove osetljive i važne materije. Posle četiri meseca (rok je 6 meseci) od usvajanja zakona, naša ranije izneta konstatacija ponovo se potvrđuje uvidom u radne verzije desetak podzakonskih akata koji su prezentovani na sajtu navedenog ministarstva.

· Nije formirana radna grupa za pripremu podzakonskih akata

· Nije nam poznato ko stoji iza predloženih tekstova sa sajta Ministarstva

· Tekst Pravilnika o merilima i kriterijumima za utvrđivanje statusa samostalnog umetnika prepisan je doslovno iz Pravilnika HZSU (Hrvatske zajednice samostalnih umetnika), bez ikakvog razloga i bez pravog promišljanja o problematici ove oblasti

Posle svega navedenog pitamo se dokle će se ponavljati isti problemi, praviti iste greške i koliko smo svi odgovorni što smo prepustili da se o oblasti kulture na svim nivoima brinu neodgovorni i nestručni, stranačkim merilima probrani kadrovi.

Pozivamo predstavnike Ministarstva kulture da javno obrazlože ovaj besmislen postupak.

Zahtevamo hitno formiranje stručne radne grupe koja će uobličiti tekstove podzakonskih akata uzimajući u obzir sve postojeće pravilnike reprezentativnih umetničkih udruženja u Srbiji.

Kao naredni korak predlažemo ogranizovanje okruglog stola ili tribine na kojima bi se razmotrili predlozi novih podzakonskih akata.

Istaći ćemo još neke karakteristične negativne primere u ovogodišnjoj kulturnoj praksi:

· Ove godine otkup umetničkih dela likovne i primenjene umetnosti na gradskom nivou prećutno je ukunut (bez konsultacija sa stručnom javnošću i bez javnosti uopšte), ali je zato Madonin koncert izdašno finansiran.

· Grad nije formirao komisiju za pitanja korišćenja umetničkih ateljea, usled čega upražnjeni ateljei ne mogu biti dodeljeni budućim korisnicima.

· Bez ikakvog objašnjenja nije realizovan raspisani konkurs Ministarstva kulture za finansiranje izdavanja kapitalnih dela iz književnosti.

· Otkup knjiga za biblioteke na nivou Ministarstva kulture obustavljen je na pola realizacije, radi mera štednje, ali se zato Ministarstvo ističe u putnim i restoranskim troškovima.

· Izostalo je finansiranje pojedinih tradicionalnih nagrada Umetničkih udruženja bez objašnjenja kako je izvršena selekcija odnosno koje će dosadašnje nagrade biti finansirane (podržane), a koje ne.

Gradonačelnik Dragan Đilas je na kraju ove godine odlučio da se obračuna sa kulturom tako što je rešio da likovnim umetnicima, odnosno ULUS-u otme polovinu Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić. Pozivamo sve kojima je do kulture stalo da ga spreče u tome.

Gradski službenici podvaljuju samostalnim umetnicima uplaćujući niže iznose nego što je akontacionim zaduženjem Poreske uprave predviđeno, na taj način gomilajući kamate koje na kraju godine neće izmiriti oni nego samostalni umetnici.

U ovoj godini smo imali priliku da odgledamo kratki poučni igrokaz u izvođenju Ministarstva finansija i Ministarstva kulture povodom ukidanja, pa polovičnog vraćanja, poreskih olakšica za honorarno angažovanje.

O vraćanju dostojanstva samostalnoj umetničkoj profesiji izmenama zakona koji samostalne umetnike izjednačava sa nekvalifikovanim radnicima (pre svega, uplata doprinosa prema najnižim osnovicama: 35% od prosečne zarade), nema ni pomena u godini koja je na izmaku.

26. 12. 2009. Inicijativni odbor članova ULUS-a

Anica Vučetić

Mirjana Denkov

Nina Todorović

Dobrica Kamperelić

Vladimir Ristivojević

Predrag Kočović

Dragoslav Krnajski

Нема коментара:

Постави коментар