понедељак, 2. јун 2008.

Saopštenje Inicijativnog odbora članova ULUS-a povodom Skupštine ULUS-a održane 31. maja 2008. godine

Saopštenje Inicijativnog odbora članova ULUS-a povodom Skupštine ULUS-a održane 31. maja 2008 godine

Članovi IO su pre početka Skupštine, koja je zbog sporog okupljanja umetnika započela sat vremena posle termina koji je zakazan za njeno održavanje, pokušali da upoznaju prisutne sa problemima u Udruženju. Kako je u Biltenu ULUS-a bilo onemogućeno objavljivanje informacija i činjenica koje nisu odgovarale krnjoj petočlanoj upravi, dve kopije uvećanih tekstova odgovora na informacije prezentirane u Biltenu zalepljene su na ulaz paviljona “Cvijeta Zuzorić”.
Na samom početku rada Skupštine predsednik UO je pokušao da nametne izjašnjavanje o predloženom dnevnom redu što je sprečeno tako što su članovi IO ukazali na neophodno sprovođenje procedure izbora radnog predsedništva, pre bilo kakve rasprave. Tim povodom, zbog već na samom početku iskazanih dilema u tumačenju pojedinih termina iz Statuta, sa pozicije članova IO istaknuto je da Skupština treba da se odredi prema nejasnim odredbama u Statutu ULUS-a i da se u svim takvim slučajevima Skupština proglašava autentičnim tumačem odredbi iz Statuta.
Pri izboru radnog predsedništva postalo je jasno da će preglasavanje biti metodologija za koju se opredelio ostatak Upravnog odbora koja upravlja udruženjem, jer su u radno predsedništvo od strane presedavajućeg ( Saše Pančića ) predložena dva člana iz aktuelnog krnjeg UO. Konstatovano je da nisu izabrani članovi verifikacione komisije, pa su izabrana dva člana za brojanje glasova i utvrđivanje prisustva kvoruma (104 člana).
Usledio je ponovni pokusaj da se prisutni izjasne o dnevnom redu bez otvaranja mogućnosti dopune. Iznet je predlog (Jovan Marinković) sa zahtevom da se dnevni red dopuni tačkom u kojoj bi se raspravljalo o radu Umetničkog saveta. Zatim su ponovo reagovali članovi IO insistirajući na dopuni dnevnog reda tačkom koja bi otvorila raspravu o poverenju UO, što je predsedavajući onemogućio sprečavanjem izlagača da obrazlože svoje predloge “jer to smatra gubljenjem vremena”. Reagovali su, pored Kočovića, Denkov, Ristivojević, Kamperelić, Krnajski i mnogi drugi, ističući da se jedino nesputanom demokratskom raspravom o problemima može naći izlaz iz krize Udruženja za koju je nepotpuni UO odgovoran.U ovoj, nesumnjivo konstruktivnoj, nameri članovi IO su konstantno ometani dobacivanjem, sprečavanjem da dobiju reč i zloupotrebom pozicije predsedavajućeg koji je, umesto da stavi na glasanje nove predloge za dopunu dnevnog reda, postavio zahtev da se Skupština izjasni o dnevnom redu ignorišući zahteve za dopunu.
U prebrojavanju glasova je konstatovano je od strane jednog od članova verifikacione komisije da je neophodno utvrđivanje kvoruma, jer se zbir glasova pri izjašnjavanju kreće ispod kvoruma. Prebrojavanjem je konstatovano prisustvo 85 članova ULUS-a. Predsedavajući je zatražio da se uračunaju i oni koji su se u tom trenutku nalazili izvan zgrade. Nakon toga je Predrag Kočović pozvao prisutne kolege koji podržavaju IO da napuste sednicu Skupštine. Od tog momenta (14 časova) Skupština više nije mogla da uspostavi kvorum, pa se nastavak njenog rada ne može smatrati legalnim.


01.06. 2008 . godine IO članova ULUS-a

Нема коментара:

Постави коментар